Oxfam Magasin du monde

Le pouvoir citoyen contre la pauvreté

Pushpanjali

In het kort

Land :

Regio : Agra, Uttar Pradesh

Actief sinds : 1982

Samenwerking sinds : 1998

Kerncijfers :
- 19 medewerkers (waarvan 8 vrouwen)
- 6 leveranciersgroepen
- 88 ambachtslieden, waarvan 63 mannen

Grondstoffen :

Soort producten: sjaals, keukenaccessoires (snijplanken, zeepbakjes), tassen

Website : www.pushpanjali.in

Ik word eerlijk betaald voor mijn producten en ik ontvang regelmatig bestellingen. Ik krijg ook veel steun van Pushpanjali. Dit zijn de voordelen van dit werk. Mijn kinderen studeren.

Heymant Upraity, ambachtsman (saponiet)

Over Pushpanjali

Pushpanjali is vooral actief in de regio Agra, de stad van de Taj Mahal, in het noordoosten van India. Deze regio leeft vooral van landbouw en toerisme. Pushpanjali is ontstaan uit de wens om een platform te creëren dat diensten aanbiedt aan kansarme ambachtslieden, zodat zij van hun werk kunnen leven. De ontmoeting tussen een ambtenaar van Oxfam-Groot Brittannië en Suresh Mittal leidde tot de oprichting. Suresh Mittal was een lokale verkoper van handgemaakte producten in de straten van Agra.

Pushpanjali is in 2011 opgedeeld in 2 structuren: een particuliere onderneming die de commerciële activiteit beheert en een stichting die sociale projecten coördineert ten behoeve van mensen die in armoede leven. Pushpanjali streeft ernaar om via eerlijke handel concrete verbeteringen aan te brengen in het leven van de hele ambachtsgemeenschap.

Het project

Economisch

 • Pushpanjali zet zich in om regelmatig bestellingen aan ambachtslieden (m/v) te kunnen garanderen. Dit houdt in: het vinden van nieuwe klanten, samenwerken met ontwerpers om producten te ontwikkelen, deelnemen aan beurzen…
 • 90% van de ambachtslieden en werknemers (m/v) zijn afkomstig uit economisch achtergestelde milieus.
 • Er wordt een gevarieerd opleidingsprogramma aangeboden aan de ambachtslieden om hun vaardigheden en kennis te ontwikkelen: gezondheid, veiligheid, design, kwaliteit, fair trade bewustwording, IT, enz.

Sociaal

 • Pushpanjali biedt financiële steun aan ambachtslieden en medewerkers die dat wensen voor het onderwijs van hun kinderen.
 • Ambachtslieden, werknemers (m/v) en hun gezinnen kunnen één keer per maand genieten van gratis medische consultaties.
 • Een verzekering is beschikbaar in geval van ziekte of ongeval.

Politiek

 • Pushpanjali is een zeer transparante organisatie, alle interne processen zijn gestructureerd en gedocumenteerd (bestellingen, producentenregister, vergaderingen, financiële rekeningen). De raad van bestuur bestaat uit vrijwilligers (m/v) uit Pushpanjali in al zijn diversiteit: ambachtslieden, maatschappelijk werkers (m/v)…. De Raad van Bestuur is samen met het management verantwoordelijk voor campagnes en belangenbehartiging.
 • De winst uit economische activiteit wordt gebruikt om onderwijs- en gezondheidsprogramma’s te financieren,  voor nieuwe infrastructuur om de arbeidsomstandigheden te verbeteren, en voor bonussen voor de ambachtslieden (m/v).
 • Pushpanjali zet zich in voor de bevordering van eerlijke handel door het organiseren van opleidingen voor werknemers en ambachtslieden, seminaries aan universiteiten en activiteiten voor het grote publiek op de World Fair Trade Day. De organisatie is ook actief in nationale en internationale fairtrade netwerken.

Milieu

 • Pushpanjali streeft ernaar om zoveel mogelijk milieuvriendelijke grondstoffen te gebruiken. Verpakkingen moeten zoveel mogelijk uit gerecycleerd of gemakkelijk biologisch afbreekbaar materiaal bestaan. Er is een systeem voor de inzameling en verwerking van afval ingevoerd.
 • Er worden opleidingen over milieubescherming georganiseerd.

© 2020 Oxfam-Magasins du monde - Rue Provinciale, 285 - 1301 Wavre | BTW BE 416.486.821

Oxfam-Wereldwinkel maakt deel uit van Oxfam-in-België dat lid is van de internationale confederatie Oxfam, een internationale ontwikkelingsorganisatie die de macht van de burgers mobiliseert tegen de armoede. Wij werken in meer dan 90 landen om duurzame oplossingen te vinden om de onrechtvaardigheden die armoede veroorzaken te bestrijden.

Met de steun van