Oxfam Magasin du monde

Le pouvoir citoyen contre la pauvreté

Mai Handicrafts

In het kort

Land :

Regio : Ho Chi Minh City

Actief sinds : 1990

Samenwerking sinds : 2013

Kerncijfers : - 23 medewerkers, waarvan 17 vrouwen - 12 producentengroeperingen (3 direct, 9 indirect) - 200 ambachtslieden, waarvan 70% vrouwen

Grondstoffen :

serviesgoed, dozen, decoraties, boodschappentassen, manden

Website : http://www.maihandicrafts.com/

Mai VH heeft een cruciale rol gespeeld bij het realiseren van ons project: mevrouw My en mevrouw Khanh hebben ons geholpen om onze producten te ontwerpen en klanten te vinden. Sinds we met Mai VH werken, hebben we meer inkomsten, maar bovenal hebben we ons op professioneel en menselijk vlak kunnen ontwikkelen. We zijn blij dat we ons brood kunnen verdienen, banen kunnen creëren dankzij onze passie voor het ambacht en we zijn trots op ons team.

Mevrouw Hien en mevrouw Binh, oprichters van GAP, een groep ambachtslieden die voorwerpen maken uit gerecycleerd, gevouwen papier.

Over Mai Vietnamese Handicrafts

Mai Vietnamese Handicrafts (Mai VH) is ontstaan uit de wil van 3 voormalige maatschappelijk werkers. Zij wilden straatkinderen helpen door ze een baan te geven waardoor ze een inkomen hebben. Het initiatief ontwikkelde zich al snel tot een project om vrouwen in onzekere situaties, zoals alleenstaande moeders, aan de hand van ambachten op te leiden en werk te bieden.

Vandaag speelt Mai VH een rol als tussenpersoon voor marketing en export, waardoor ambachtslieden hun producten internationaal kunnen verkopen en zo hun inkomen kunnen verhogen en hun levensomstandigheden verbeteren. Mai VH oefent de volgende activiteiten uit: productontwikkeling, logistiek, productiecontrole, klantenrelaties, toezicht op de principes van eerlijke handel, vorming en uitvoering van sociale programma’s met bepaalde groepen.

Mai VH zet zich in voor productontwikkeling met buitenlandse ontwerpers, waardoor het bedrijf producten kan aanbieden aangepast aan de wensen van de klant. De overgrote meerderheid van deze ambachtslieden op het platteland zijn vrouwen. Met hun werk dragen zij bij aan het gezinsbudget want de inkomsten van hun echtgenoten zijn vaak onvoldoende om een behoorlijk leven te leiden.

Een van de belangrijkste uitdagingen voor Mai VH is om het hele jaar door werkzekerheid te bieden aan de ambachtslieden en dus nieuwe klanten te vinden.  De organisatie stelt ook een gebrek aan belangstelling vast van jonge Vietnamezen voor ambachtelijk werk en het verdwijnen van traditionele manuele technieken.

Het project

Economisch

  • Mai VH biedt economische steun aan groepen die hun werkplaatsen moeten verbeteren en/of zich willen ontwikkelen (renovatiewerk, aankoop van materiaal of grond): er worden renteloze leningen gegeven aan groepen ambachtslieden.
  • Mai VH hanteert een voorbeeldbeleid: voor werknemers wordt het bedrag van het salaris berekend op basis van de reële kosten van levensonderhoud voor een volwassene met een kind ten laste, en niet alleen op basis van het minimumloon van het land. Voor ambachtslieden wordt de prijs van elk afgewerkt product berekend op basis van de productiekosten en de reële kosten van levensonderhoud om een behoorlijk loon te garanderen (zie concept van leefbaar loon[1]). Mai VH leidt ambachtslieden op om hun productiekosten zo nauwkeurig mogelijk te berekenen.

[1]Voor meer informatie kunt u de analyse van de eerlijke prijs en het leefloon voor 2015 raadplegen (in het Frans): http://www.oxfammagasinsdumonde.be/2015/12/commerce-equitable-prix-juste-et-salaire-vital/#.WSLiiU_NuM8

Sociaal

  • Mai VH helpt ambachtslieden om hun werkomstandigheden te verbeteren: het ondersteunt de uitvoering van innovatieve maatregelen om stof en het effect van verf op de gezondheid te verminderen.
  • Voor de werknemers en de 3 “directe” groepen van ambachtslieden (haakwerk en naaiwerk) financiert Mai VH de gezondheidszorg en geeft ze beurzen aan kinderen, dit naast het administratieve beheer, de betaling van salarissen en de aankoop van materiaal en grondstoffen.

Politiek

  • Mai VH werkt samen met al haar groepen ambachtslieden en werknemers om het bewustzijn van eerlijke handel te vergroten.
  • De organisatie verwelkomt regelmatig studenten om hen de impact van eerlijke handel uit te leggen.

Milieu

  • De ontwikkelde producten zijn afkomstig van milieuvriendelijke materialen.
  • De grondstof wordt niet verspild: het afval wordt doorverkocht of opnieuw gebruikt om andere producten te maken.

© 2020 Oxfam-Magasins du monde - Rue Provinciale, 285 - 1301 Wavre | BTW BE 416.486.821

Oxfam-Wereldwinkel maakt deel uit van Oxfam-in-België dat lid is van de internationale confederatie Oxfam, een internationale ontwikkelingsorganisatie die de macht van de burgers mobiliseert tegen de armoede. Wij werken in meer dan 90 landen om duurzame oplossingen te vinden om de onrechtvaardigheden die armoede veroorzaken te bestrijden.

Met de steun van