Oxfam Magasin du monde

Le pouvoir citoyen contre la pauvreté

Oxfam-Magasins du monde lanceert een crowdfunding voor de ontwikkeling van fair trade T-shirts!

Naar aanleiding van de Fair Trade week, lanceert Oxfam een crowdfunding voor de ontwikkeling van eerlijke bio T-shirts. Het doel? Voor 30 november € 20.000 inzamelen. Wie daaraan meehelpt, steunt de textielarbeiders van MILA, onze Indische fair trade partner en leverancier. Het geld zorgt niet alleen voor een gegarandeerde aankoop van t-shirts maar ook voor de aankoop van nieuwe naaimachines.
Oxfam-Magasins du monde streeft naar een mode die rekening houdt met de arbeiders en de planeet. Want een andere mode is mogelijk: Eerlijk past ook!

Rana Plaza, zegt je dat nog iets? In Bangladesh vielen in 2013 meer dan 1100 doden en 2500 gewonden toen er een textielfabriek instortte. En die ramp was maar het topje van de ijsberg. In de textielindustrie tellen mensenrechten en milieu nauwelijks mee. “ vertelt Sophie Tack, campaign and partners director van Oxfam-Magasins du monde.
“Discriminatie, gebrek aan vakbondsvrijheid, gevaarlijke werkomstandigheden, water- en grondverontreiniging, gedwongen tewerkstelling van volwassenen én kinderen, armzalige lonen… De lijst is lang en geen enkele schakel in de ketting is vrij van uitbuiting. De cijfers spreken voor zich: van de €29 waaraan een T-shirt wordt verkocht in Europa vloeit amper 18 cent (ofwel 0,6% van de totale prijs) terug naar de Aziatische arbeiders die het gemaakt hebben.”

Ongelijkheid: de grote kloof van de fast fashion

Aan de andere kant van de productieketen staat de oprichter van Zara, Amancio Ortega, een van de rijkste mensen ter wereld. Zijn jaarlijkse dividenden alleen al zijn goed voor meer dan 800.000 keer het gemiddelde loon van een arbeider in een kledingfabriek in India.

Maar er kan iets aan die ongelijkheid gedaan worden. Er bestaan heel wat “slow fashion” alternatieven: je kan eerlijke, bio, ethische of tweedehandskleding kopen, of je oude kleren gewoon herstellen of ‘upcyclen’. Samen kunnen wij werk maken van een andere manier van consumeren. Want een andere mode is mogelijk: Eerlijk past ook!

Girish G. Krishnan is de mede-oprichter van Mila : « Deze nieuwe naaimachines brengen heel wat voordelen met zich mee: ze verbeteren de werkomstandigheden en veiligheid van de werknemers die tegelijk nieuwe vaardigheden aanleren en zo interessanter worden op de arbeidsmarkt. De machines zijn ook beter voor het milieu omdat ze minder olie en elektriciteit verbruiken en verhogen de efficiëntie doordat het verlies van ongebruikte stoffen verminderd wordt. Ze verhogen de totale productiecapaciteit van Mila, waardoor de organisatie sterker staat in onderhandelingen met haar leveranciers.”

Met deze crowdfunding krijgt iedereen de kans om rechtstreeks te investeren in een nieuwe mode, die aandacht heeft voor de werknemers en onze planeet.  

Meer info :
Oxfam Slow Fashion op KissKissBankBank

Delen!

Comments are closed.

© 2020 Oxfam-Magasins du monde - Rue Provinciale, 285 - 1301 Wavre | BTW BE 416.486.821

Oxfam-Wereldwinkel maakt deel uit van Oxfam-in-België dat lid is van de internationale confederatie Oxfam, een internationale ontwikkelingsorganisatie die de macht van de burgers mobiliseert tegen de armoede. Wij werken in meer dan 90 landen om duurzame oplossingen te vinden om de onrechtvaardigheden die armoede veroorzaken te bestrijden.

Met de steun van